Mistä on hyvät mepit tehty?

Ensi sunnuntaina käydään eurovaalit. Tärkeydestään huolimatta ne ovat jääneet hallitusneuvotteluiden varjoon. Vielä vähemmän on keskusteltu siitä, millainen on hyvä meppi. Mitä ominaisuuksia häneltä vaaditaan? Onko tärkeää, että hän on lööpeissä paistatteleva populisti? Vai olisiko ehkä seuraavilla asioilla merkitystä:

  • ymmärtääkö hän, mitkä ovat EU-asioita ja mitkä eivät?
  • tunteeko hän, miten EU toimii?
  • onko hänellä kokemusta EU:n sisältä, sen instituutioista?
  • tietääkö hän, miten Brysselissä vaikutetaan?
  • onko hänellä valmiit verkostot ja taito laajentaa niitä?
  • onko hänellä elämänkokemusta, joka auttaa laittamaan asiat perspektiiviin?
  • onko kielitaitoa?

 

Mepin rooli

Mepin rooli on erilainen kuin kotoisen kansanedustajan, ministeristä puhumattakaan. Jos joku ehdokas tulee röyhistelemään, että hänpä tekee esityksen siitä tai tästä EU-laista, niin kehotan suhtautumaan kriittisesti. Joko hän on täysin pihalla, venyttää totuutta tai sitten hän on erittäin taitava lobbari.

EU:n päätöksenteossa on kolme keskeistä instituutiota, joilla kullakin on oma roolinsa: Euroopan komissio, Euroopan parlamentti sekä neuvosto. Lakiesitykset antaa Euroopan komissio. Esityksistä päättää parlamentti ja neuvosto, kumpikin tahollaan. Yleensä tarvitaan molempien hyväksyntä ja monimutkainen kompromissiprosessi, jotta yhteiseen päätökseen päästään.

Mepit siis muokkaavat, hyväksyvät tai hylkäävät komission esityksiä – eivät tee niitä. Parlamentti ei määrittele EU:n agendaa, mutta voi toki vaikuttaa siihen. Parlamentin aloiteoikeus rajoittuu siihen, että se voi pyytää komissiota tekemään esityksen jostain asiasta. Lakiesityksen kirjoittaa silloinkin komissio.

Mepin rooli on siis muodollisesti viimeinen lukko – ei agendan asettaja. Paitsi jos osaa vaikuttamisen taidon.

 

Vaikuttaa pitää valmisteluvaiheessa

Kenellä on kynä, hänellä on valta. Mitä pidemmälle lakiesitys pääsee, sitä vaikeampi sitä on muuttaa. Mitä pidemmällä ollaan, sitä enemmän on ihmisiä, jotka menettävät kasvojaan. Siksi kaikki ammattitaitoiset lobbarit ovat komission kimpussa. Esitys halutaan alun alkaen oikean suuntaiseksi – mikä se oikea suunta sitten kenenkin mielestä onkaan.

Niin tekee myös hyvä meppi – verkostoituu komissioon päin. Komission työohjelma on hänelle yhtä tärkeä kuin parlamentin oma työohjelma.

Mediassa huomio kiinnittyy helposti siihen, miten kukakin äänesti. Nappia pitää toki käydä painamassa. Mutta varsinainen työ myös parlamentin sisällä on tehty paljon aiemmin. 

Hyvä meppi tietää, mihin parlamentin valiokuntiin pyrkii. Siellä hän pyrkii raportööriksi, mikä on työläs homma, mutta jossa kynän saa käteensä. Ei ihan yhtä leveää pensseliä kuin komissiolla, mutta kynän kuitenkin. 

Keskittymällä äänestysnapin paineluun yhdellä mepillä 750 muun joukossa ei ole valtaa. Suomen 13 mepillä ei yhdessäkään olisi muodollista valtaa juuri nimeksikään – siis jos sattuisivat jostain olemaan samaa mieltä. Mutta pienenkin maan meppi voi vaikuttaa asioihin, jos toimii rakentavasti. Pitää perehtyä asioihin ja intresseihin niiden takana. Tämä vaatii ahkeruutta, paneutumista ja verkostoitumista.

 

Kulttuurinen uimataito

Oma lukunsa on Brysselin kulttuuri. EU:n toimielimiin ja Brysselin EU-yhteisöön on vuosikymmenten kuluessa kehittynyt kulttuuri, jossa on monia kirjoittamattomia sääntöjä. Jollei näitä tunne, voi kokematon ajaa itsensä umpikujaan ja jäädä ihmettelemään, mitä oikein tapahtui. 

Mieleeni muistuu tilanne ETA-sopimuksen ajoilta, kun EFTA-maat olivat päässeet ensi kertaa tarkkailijoiksi EU-työryhmiin. Kokouksen päätteeksi puheenjohtaja kysyi, haluaako EFTA-delegaatio sanoa jotain. Koillisesta EFTA-maasta tullut delegaation puheenjohtaja vastasi napakasti tankeroksi: ”Thank you very much. This has been very interesting. But I am surprised how inefficient this meeting has been.” Hiljaisuus seurasi – pointti tuli varmasti selväksi. Mutta mitenkähän se auttoi asioiden ajamista vastaisuudessa? 

 

Kun piirrät numeroa äänestyslippuun, mieti, mitä ominaisuuksia mepiltäsi odotat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu